موارد تشخیص با سونوگرافی مفصل

موارد تشخیص با سونوگرافی مفصل
در ابتدا بهتر است بدانیم که سونوگرافی چه مکانیسمی دارد. امواج استفاده شده در سونوگرافی از نوع امواج صوتی و در واقع صدا هستند. که برای بدن ضرری ندارند به این امواج، امواج فراصوت نیز میگویند. امواج به دلیل بالا بودن فرکانس آنها توسط گوش انسان قابل شنیدن نیست. اما این خاصیت را دارند که در برخورد با موانع منعکس شوند. این انعکاس و بررسی آن میتواند منجر به ثبت علایم تصویری و اطلاعات مهمی از بافتهای درونی بدن بدهد.
امواج بازتابیده شده از درون بدن توسط کامپیوتر تجزیه تحلیل شده و تبدیل به یک تصویر میشود. تصاویر میتوانند بر روی مانیتور دیده شوند. یا از آنها پرینت تهیه کرد.
تهیه تصاویر سونوگرافی علاوه بر بافتهای نرم میتواند از بافتهای غضروفی و استخوانی نیز انجام پذیرد.

چه مواردی در مفاصل با سونوگرافی تشخیص داده میشود؟
از آنجایی که تهیه تصویر از درون بافت بدن و عضلات می تواند به تشخیص درست پزشک کمک بسیاری کند، در موارد متعدد این تکنولوژی میتواند روش تشخیصی مناسبی باشد. علاوه بر بافتهای استخوانی میتوان به خوبی مشکلات تاندون و غضروفها را نیز مورد بررسی قرار داد. مواردی همچون دررفتگی مادرزادی مفصل ران در نوزادان و کودکان، پارگی تاندون آشیل، پاره شدن عضلههای چرخاننده شانه، بروز خونریزی در داخل عضلات و مفاصل و مینیسک زانو اشاره کرد.
سونوگرافی و تشخیص مشکلات آرتروز
آرتروز از هر نوع و در هر عضو میتواند به وجود آید. دلیل بروز مشکلات آرتروز میتواند بسیار متنوع باشد و تاثیرات مختلفی بر مفاصل بگذارد. که سبب گردد درد و التهاب در این نواحی به وجود آید. اگر دلیل و نقطه دچار نقصان تشخیص داده شود. و تصاویری گویا از استخوانها و مفاصل ثبت گردد میتوان روشهای بهتر و موثرتری را برای بهبود در نظر گرفت.
اختلالات در ستون مهرهها که ممکن است بر اثر حادثه یا پوکی استخوان به وجود آید، زمینه ساز بروز درد و حتی تغییر شکل در ستون مهرهها میشود. با تهیه تصویر و دیدن شرایط مهرههای بدن، میتوان از وضعیت و نوع آسیب آگاه شد. و متناسب با آن از روشهای درمانی مختلف مانند دارو درمانی، فیزیوتراپی و عمل جراحی بهره برد.
خیلی از آسیبها به دلیل از بین رفتن بافتهای غضروفی به وجود میآید. در اثر از بین رفتن غضروفهای بین مفاصل استخوانها به سختی و حالتی دردناک روی هم قرار گرفته و سبب ایجاد درد، سختی حرکت و… میشود. با بررسی دقیق وضعیت استخوانها و غضروفهای مرتبط میتوان از شدت آسیب مطلع شد. و روشهای درمانی مناسب با آن شرایط را را بررسی نمود.
تشخیص پوکی استخوان با سونوگرافی
ممکن است این روش مانند آزمایشات تخصصی سنجش تراکم استخوان اطلاعات بسیار دقیقی به ما ندهد. اما میتوان آثار و آسیبهای ناشی از این مشکل را به خوبی مشاهده کرد. اختلالات به وجود آمده در اثر پوکی استخوان در نواحی لگن در ستون مهرهها با تصویر برداری قابل تشخیص بوده و روشی تشخیصی برای بررسیهای دقیقتر جهت انجام اقدامات درمانی و یا آزمایشات بیشتر میباشد. تغییر شکل و یا شکستگی میتواند از آثاری باشد که در زمان وقوع مشکل پوکی استخوان به وجود آید. این روش پوکی استخوان را پیش بینی نمیکند اما میتواند تشخیصی برای پی بردن به این عارضه باشد. برای تشخیص بهتر پوکی استخوان باید سنجش تراکم استخوان انجام شود.
سونوگرافی کمکی برای اعمال جراحی مفاصل و استخوانها
با سونوگرافی وضعیت استخوانها و بافتهای سفت را نیز میتوان مورد بررسی قرار داد. و با ثبت و بررسی تصاویر دریافتی وضعیت مفاصل را چه به صورت متحرک و یا ثابت تجزیه و تحلیل کرد.
مشکلات نواحی دست و استخوانهای مربوط به آن میتواند با سونوگرافی تشخیص داده شده و لزوم انجام اعمال جراحی مشخص گردد.
استخوانهای قفسه سینه و آثار شکستگی یا آسیبهای دیگر میتواند با سونوگرافی تشخیص داده شود.
سونوگرافی از بافتهای سفت و مفاصل تصاویری واضح تهیه کرده و وضعیت قرارگیری آن ها و تماس با بافتهای دیگر را در اختیار ما قرار داده تا تصمیمات نهایی جهت اعمال جراحی به منظور ترمیم و یا تعویض اتخاذ شود.
مشکلات ناشی از ترومای زانو که تقریباً شیوع زیادی دارد نیز با سونوگرافی مورد بررسی قرار میگیرد. البته استفاده از تکنولوژیهای دیگر چون ام آر آی میتواند در کنار سونوگرافی به تشخیص بهتر کمک نماید.
نتیجهگیری های انجام شده استفاده از سونوگرافی در موارد اورژانسی و بررسی وضعیت لیگامان متقاطع قدامی و منیسک داخلی میتواند کمک شایانی باشد.
در مواردی که تشخیص حساستر و نیازمند بررسیهای بیشتر باشد، استفاده از روشهای دیگر و دقیقتری چون ام آر آی توصیه میگردد.
آمادگی برای انجام سونوگرافی
برای انجام آزمایشات سونوگرافی آمادگی خاصی وجود ندارد. و نیاز نیست که فرد رژیم غذایی خاص، پرهیز از خوردن، عدم مصرف دارو و… را انجام دهد. بهتر است ناحیه مورد بررسی زخم و یا باند نداشته باشد. تا تأثیر کمتری بر روی آزمایش داشته باشد.
عضو مورد نظر نباید داخل گچ قرار داشته باشد.
میتوانید برای تشخیص بیماریهای مختلف و استفاده از آزمایشات با دستگاههای مجهز کلینیک روما مراجعه نمایید و از تخصص و تجربه ما جهت سلامتی خود بهره مند شوید.
ما در کنار شما خواهیم بود.